طراحی بازی‌های آموزشی-شناختی

بازی‌های شناختی و کمک‌آموزشی به آن دسته از بازی‌ها گفته می‌شوند که با هدف تقویت عملکردهای شناختی (مانند حافظه، توجه، حل مسئله، بارگذاری پاسخ، انعطاف پذیری شناختی و تصمیم گیری) یا ارتقای یادگیری در زمینه‌های خاص (مانند مهارت های خواندن، نوشتن، ریاضی، زبان و مهارت‌های تحلیلی) طراحی شده‌اند.

سناریو کامل بازی، جامعه هدف، ویژگی رفتاری هدف بازی، آموزشی بودن یا کنترل‌کنندگی بازی و ... را به همراه شرح کامل بازی ارسال نمایند و همچنین یک ویدئو با توضیح کامل از نحوه اجرا و یک اجرای آزمایشی برای یک گروه را در سامانه ثبت‌نام بارگذاری کنند. برای مثال بازی با هدف پیشگیری از اعتیاد برای نوجوانان 15 تا 20 سال طراحی شده: سناریو کامل بازی به همراه ویدئو و در صورت امکان ظبط یک نسخه آزمایشی بازی ارسال شود.

بـازی‌هـای شـناخـتی و کـمک‌آمـوزشـی بـه آن دسـته از بـازی‌هـا گـفته مـی‌شـونـد کـه بـا هــدف تــقویــت عــملکردهــای شــناخــتی (مــانــند حــافــظه، تــوجــه، حــل مــسئله، بــازداری پـاسـخ، انـعطافپـذیـری شـناخـتی و تـصمیمگـیری) یـا ارتـقای یـادگـیری در زمـینه‌هـای خـاص (مـانـند مـهارتهـای خـوانـدن، نـوشـتن، ریـاضـی، زبـان و مـهارت‌هـای تحـلیلی( طراحی شده‌اند. بــازی‌هــای شــناخــتی و کــمک‌آمــوزشــی عــلاوه بــر جــنبه ســرگــرمــی، ســاخــتاری هــدفــمند دارنــد و در طــراحــی آنهــا مــولــفه‌هــایــی چــون ســطح دشـــواری، بـــازخـــورد فـــوری، انـــگیزش درونـــی و قـــابـــلیت ســـنجش پیشـــرفـــت لـــحاظ شده‌است.

طراحی بازی این بخش باید بر اساس ظرفيت‌های علمی، فرهنگي و منطبق بر رفتارهای انسانی و بر اساس موضوعات محوری اعلام شده در فراخوان رویداد با رویکرد ترویج، بهبود و یا اصلاح مهارت‌های فردی ویژه‌ی گروه مخاطب خاص، صورت پذیرد. برای مثال بازی‌هایی که در سازمان‌های مختلف برای آموزش مهارت‌های شایستگی فردی برگزار می‌گردد؛ و یا بازی‌هایی که برای کودکان و نوجوانان در راستای آموزش ویژگی‌های فردی و اخلاقی در مدارس اجرا می‌گردد. شرکت‌کنندگان این بخش می‌بایست در طراحی بازی خود موارد ذیل را کاملا مشخص نمایند:

 سناریو کامل بازی، جامعه هدف، ویژگی رفتاری هدف بازی، آموزشی بودن یا کنترل‌کنندگی بازی و ... را به همراه شرح کامل بازی ارسال نمایند.

 

  • طراحی بازی‌های آموزشی-شناختی